KUVIA USKONTOON

KATOLINEN KIRKKO


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATOLINEN KIRKKORAKENNUS

 

 

 

 

Katolisen käsityksen mukaa kirkko on paikka, johon Kristus itse kokoaa seurakuntansa ja toimii siellä  sanan ja sakramenttien kautta. Siitä syystä tila on pyhä.

 

Pääalttari, jonka edessä vietetään ehtoollista eli eukaristiaa joka päivä. Vasemmalla on alttariristi ja lukupulpetti (joka ei näy tässä kuvassa) Oikealla puolella pääsiäiskynttilä.

 

 

Kirkon sisääntulo-oven vieressä on vihkivesiastia, johon katolilainen kostuttaa sormensa ja tekee ristinmerkin. Vihkivesi muistuttaa häntä omasta kasteesta ja ristinmerkki on uskontunnustus. Katolilaiset tekevät ristinmerkin koskettamalla ensin otsaa sitten  rintaa, josta sormet viedään vasemmalta olkapäältä oikealle.

 

 

 

 

 

 

Kirkoissa on sivukappeleita. Tähän  sivukappeliin on sijoitettu alttarikaappi eli tabernaakkeli, jonka läheisyydessä palaa aina "ikuinen valo".  Lasimaalaukset esittävät neljää kirkon seitsemästä sakramentista: kaste, vahvistus (konfirmaatio), ehtoollinen

 

 

 

 

 

 

Koko kirkkosalia kiertää ristintiestä kertova  korkokuvasarja. Sarjassa on yhteensä 15 osaa, "asemaa". Kirkossa kävijä voi hiljentyä jokaisen aseman kohdalla muistelemaan Jeesuksen kärsimystien eri vaiheita. Viimeinen kuvasarjan osista on ulkona portaikossa.: Ylösnoussut Herra on ilmestynyt opetuslapsilleen

 

 

 

 

 

 

 

 

   KATOLINEN KIRKKO                         

Tekstin tiedot: Tampereen katolisen kirkon esite

 

 

Messun aikana ihmiset polvistuvat penkkien edessä oleville polvistumistyynyille.

 

 

 

 

 

 

 

Suurissa katolisissa kirkoissa kirkkosalin seinustoilla saattaa olla lukuisia rippituoleja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jokin katolisen kirkon sivukappeleista on usein omistettu Neitsyt Marialle, kirkon suosituimmalle pyhälle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehtoollisaineet: leipä ja viini