KUVIA USKONTOON

 

JUUTALAISUUS

 

KUVIA USKONTOON

 

REFORMIJUUTALAISUUS

Kuva: Wikimedia  GNU Free Documentation license

 

Juutalaisiin kohdistuva sorto oli valistusajan aatteiden mukaisesti heikentynyt ja juutalaiset pystyivät elämään vapaammin. 1791 Ranska myönsi Euroopan ensimmäisenä maana juutalaisille täydet kansalaisoikeudet. Ranskaa seurasi Hollanti 1798.

Reformijuutalaisuus syntyi Saksassa 1800-luvun alussa. Sen varhaisimpia puolestapuhujia oli Abraham Geiger Frankfurtista.

Juutalaiset pääsivät vähitellen sulautumaan eurooppalaiseen älylliseen ja kulttuuriseen valtavirtaan. Nämä uudet virtaukset vaikuttivat juutalaisuuden uudistumiseen. Monet halusivat kuitenkin säilyttää juutalaisuutensa, mutta samalla olla  mukana valtaväestön kulttuurissa. Nyt omaa juutalaista perinnettä ja uskontoa oli katsottava uudella tavalla.

Uutta oli opetus siitä, että jokaisella juutalaisella oli vastuu sitä maata kohtaan, jossa eli eikä pelkästään omaa uskoa kohtaan. He käsittävät, että Tooraan oli koottu useita eritasoisia perinteitä, se ei ollut enää ehdoton kirjaimellisesti otettava laki. Perinteitä tuli tulkita sen valossa, mikä on tänä päivänä hyväksyttävää. Oli toivottavampaa etsiä Toorasta hyvän elämän ohjeita, sillä moraalisesti hyvä elämä on parasta Jumalan palvelemista.

Reformijuutalaisissa synagogissa naiset ja miehet istuvat yhdessä, saarna on kansankielinen , jumalanpalveluksissa käytetään urkuja ja naisetkin voivat olla rabbeja. Tytöille järjestetään poikien bar mitsva-juhlaa vastaava batmitsva-juhla.