top of page

ABRAHAM 1700-luku eKr.

Kolme suurta maailmanuskontoa: juutalaisuus, kristinusko ja islam katsovat polveutuvansa Abrahamista. Näitä uskontoja kutsutaan Abrahamin perillisiksi.

 

Vanhan testamentin mukaan Abraham oli kotoisin Kaldean Urista, heimosta, joka palveli monia jumalia.Jumala lupasi tehdä Abrahamista suuren kansakunnan isän, jos hän uskoisi tähän lupaukseen ja lähtisi vieraaseen maahan. "Sinun saamasi siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille". Abraham lähti kohti Kanaaninmaata vaimonsa Saaran, veljenpoikansa Lootin ja karjalaumojensa kanssa.

 

Luvatussa maassa oli nälänhätä ja Abrahamin oli siirryttävä Egyptiin. Aikanaan hän pääsi palaamaan takaisin ja asettui asumaan  Hebroniin Mamren tammistoon, jonne hän pystytti alttarin Jumalalle.

 

Abrahamilla ja Saaralla ei ollut Jumalan lupauksesta huolimatta lasta. Saaran ehdotuksesta Abraham otti orjattarensa Hagarin synnyttämään hänelle pojan Ismaelin. Tämän jälkeen Saara ja Abraham, korkeasta, melkein sadan vuoden iästä huolimatta, saivat yhteisen pojan Iisakin.

 

Jumala vaati uuden liiton merkiksi  ympärileikkausta, jota Abrahamin ja kaikkien hänen miespuolisten jälkeläistensä tuli noudattaa.

Jumala koetteli vielä Abrahamin uskollisuutta ja vaati, että isän oli uhrattava poikansa. Abraham keräsi polttopuut ja asetti Iisakin alttarille. Silloin kuitenkin Jumala esti Iisakin surmaamisen:" Älä koske poikaan, älä tee hänelle mitään". "Nyt minä tiedän, että sinä pelkäät ja rakastat Jumalaa, kun et kieltäytynyt uhraamasta edes ainoaa poikaasi."

Abrahamista alkaa patriarkkojen ketju. Hänen seuraavat jälkeläisensä ovat: Isak, Jaakob ja Esau, Jaakobin 12 poikaa, joiden mukaan Israelin sukukunnat  nimettiin.

 

Saara oli kuollessaan 127-vuotias. Abraham osti hänelle hautapaikan, Makpelan luolan, jonne Abraham itsekin aikanaan haudattiin. Makbelan luola on nykyään kolmen uskonnon kunnioittama pyhä paikka.  

bottom of page