top of page

ORTODOKSINEN KIRKKO    KATOLINEN KIRKKO    KIRKON ERO 1054    PROTESTANTTISET KIRKOT    LUTERILAINEN LIRKKO    REFORMOIDUT KIRKOT    ANGLIKAANINEN KIRKKO    MUITA PROTESTANTTISIA YHTEISÖJÄ                                                                                            SUOMEN KIRKON HISTORIAA

ANGLIKAANISEN KIRKON JUMALANPALVELUS

Lichfieldin katedraali 

Anglikaanisen kirkon jumalanpalvelus perustuu  vuodelta 1571 Thomas Cranmerin laatimaan Yleiseen rukouskirjaan ( Book of Common Prayer) Riippuen siitä, mihin Anglikaanisen kirkon ryhmittymään kuulutaan, sen mukaisia ovat myös jumalanpalvelukset.

Korkeakirkollinen jumalanpalvelus muistuttaa eniten katolista messua: Piispan, pappien, diakonien kulkueet hienoine juhlavaatteineen jumalanpalveluksen alussa ja lopussa, kellojensoitto , suitsutus.

Jos jumalanpalvelukseen ei sisälly ehtoollista, sitä nimitetään matineaksi. Iltajumalanpalvelukset ovat nimeltään iltalauluja. Näissä on tapana lukea vuoropuheluna papin ja seurakunnan kanssa psalmeja tai kuoro ja pappi vuorottelevat. Pitkään kuoroihin hyväksyttiin vain poikia, mutta nykyään tyttöjäkin on muutamia mukana sopraanoina.

Messun aloituskulkue

Kirkolla ei ole yhteistä virsikirjaa, johtuen monista eri suuntauksista. Virsikirjoja on noin 6-7 kappaletta ja niitä voidaan jumalanpalveluksissa käyttää useampia  samanaikaisesti.

Kuva: Kirsti Suonsyrjä

Iltalaulu Worcester College Oxford.

Sivun kuvat: Kirsti Suonsyrjä

bottom of page