top of page

ILMAN SIELUA KOHTI NIRVANAA

 

 

 

 

 

Buddhalaisuuden ehkä vaikeimmin ymmärrettäviä  oppeja on  käsitys siitä, ettei ihmisellä ole yksilöllistä sielua (vertaa hindulaisuuden atman). Ihmisen viisi fyysistä, sielullista ja henkistä perustekijää ovat jatkuvassa muutoksen tilassa (virrassa). Se, mitä, millainen olet nyt, johtuu menneisyydestäsi: aikaisemmat elämät tai millainen olit hetki sitten, sitä et ole nyt tässä hetkessä. 

Fyysisen kuoleman jälkeen karman  (syyn- ja seurauksenlain alainen energia) mukaisesti  siirrytään jälleensyntymän kautta edellisestä persoonasta seuraavan elämän persoonaksi . Ihmisen teot ja ajatukset vaikuttavat siihen, millaiset seuraavan elämän olosuhteet ovat .Ihminen on siis vastuussa teoistaan. Tämä karman alainen energia siirtyy eteenpäin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joskus tätä prosessia on kuvattu esimerkiksi seuraavasti: otat sytytetyn kynttilän käteesi ja sytytät sen liekillä uuden kynttilän liekin ja sillä taas uuden. 

 

Tai toinen esimerkki: Biljardipallo lähtee liikkeelle, se työntää toisen pallon liikkeeseen ja se taas toisen. Pallot eivät ota mitään itseensä edellisestä pallosta, vain edellisen pallon antama liike-energia työntää seuraavaa palloa. Palloon vaikuttaa myös sen saama suunta edellisestä pallosta, mutta vihreällä veralla voi olla myös muita tekijöitä, jotka vaikuttavat pallon kulkusuuntaan.  Ihmisen olemus eri jälleensyntymissä muodostuu siis syiden ja vaikutusten ketjusta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samsara (jatkuva virtaaminen), jälleensyntymien kiertokulku, joka loppuu nirvanaan ( sammumiseen sananmukaisesti käännettynä). Buddhan oppien mukaan karma on saatava tyhjäksi ja se tapahtuu seuraamalla keskitietä , mikä tarkoittaa, että ihmisen on vältettävä kaikkia äärimmäisyyksiä, ei nautintoja, mutta ei askeesiakaan. Benaresin saarnassaan Buddha tiivisti oppinsa:

Neljä jaloa totuutta ja kahdeksankertainen tie:

 

1. ELÄMÄ  ON KÄRSIMYSTÄ 

   

 Elämässä on kärsimystä. Kaikkeen elämään liittyy kärsimystä, ihmisen tulee herätä       ymmärtämään tämä ja siten  voittamaan se.

2. KÄRSIMYKSEN SYYNÄ ON ELÄMÄNJANO

     

Tämä voi tarkoittaa erilaisia mielihaluja tai rahan tavoittelemista. Elämänjano                 johtuu tietämättömyydestä, että ihminen ja maailma on harhan vallassa.

3. KÄRSIMYS LAKKAA ELÄMÄNJANON SAMMUESSA

4. ELÄMÄNJANO SAMMUTETAAN NOUDATTAMALLA KAHDEKSANOSAISTA            TIETÄ ELI KESKITIETÄ.

   

Tämä tarkoittaa: Oikea näkemys, oikeamielenlaatu, oikea ajattelu, oikea puhe, oikea      toiminta, oikea toimeentulo, oikea pyrkimys ja oikea mietiskely. Tähän liittyy vielä        viisi eettistä ohjetta: älä tapa, älä varasta, älä elä siveettömästi, älä valehtele, älä                nauti päihdyttäviä juomia.

Näin eläen ihminen voi siis saavuttaa pelastuksen,  valaistua omin ponnistuksin, alkuperäisessä buddhalaisuudessa ilman jumalia tai jumalaa. Pelastus tarkoittaa nirvanan (sammumisen ) saavuttamista. Tämä voi Buddhan oppeja seuraten tapahtua jo tässä elämässä tai useiden elämien kukuttua.

        

patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
patsas1_edited.png
bottom of page