ANGLIKAANISEN KIRKON JUMALANPALVELUS

Lichfieldin katedraali : Kuva Kirsti Suonsyrjä

Anglikaanisen kirkon jumalanpalvelus perustuu  vuodelta 1571 Thomas Cranmerin laatimaan Yleiseen rukouskirjaan ( Book of Common Prayer) Riippuen siitä, mihin Anglikaanisen kirkon ryhmittymään kuulutaan, sen mukaisia ovat myös jumalanpalvelukset.

Korkeakirkollinen jumalanpalvelus muistuttaa eniten katolista messua: Piispan, pappien, diakonien kulkueet hienoine juhlavaatteineen jumalanpalveluksen alussa ja lopussa, kellojensoitto , suitsutus.

Alttari: Kuva Kirsti Suonsyrjä

VIDEO:Messun aloituskulkue

Kirkolla ei ole yhteistä virsikirjaa, johtuen monista eri suuntauksista. Virsikirjoja on noin 6-7 kappaletta ja niitä voidaan jumalanpalveluksissa käyttää useampia  samanaikaisesti.

Jos jumalanpalvelukseen ei sisälly ehtoollista, sitä nimitetään matineaksi. Iltajumalanpalvelukset ovat nimeltään iltalauluja. Näissä on tapana lukea vuoropuheluna papin ja seurakunnan kanssa psalmeja tai kuoro ja pappi vuorottelevat. Pitkään kuoroihin hyväksyttiin vain poikia, mutta nykyään tyttöjäkin on muutamia mukana sopraanoina.

Kuva: Kirsti Suonsyrjä

© 2020by IKONI--USKONTOKUVAT Proudly created with Wix.com                                                                                                                        Yhteydet: kirsti.suonsyrja@hotmail,fi