top of page

BUDDHALAISUUDEN PÄÄSUUNTAUKSET

SIDDHARTHA GAUTAMA    PYHÄ KIRJA     VALAISTUMINEN-NIRVANA    JUMALAKÄSITYS MUNKIT   PYHÄT KAUPUNGIT   PYHÄT RAKENNUKSET    PÄÄSUUNNAT :THERAVADA  MAHAJANA  TIIBETIN BUDDHALAISUUS  TAI VAJRAJANA  ZEN  VIDEOT         

buddhalaisuuskarttaosa_edited.jpg
DSC05040_edited.jpg

MAHAJANA-BUDDHALAISUUS (Suuri vaunu)
Pelastuskäsityksen mukaan kaikilla ihmisillä on mahdollisuus pelastua eli saavuttaa nirvana. 

 Tässä heitä auttavat bodhisattvat, jotka ovat jo itse valaistuneet, mutta jääneet vielä vapaaehtoisesti auttamaan muita ihmisiä  kohti nirvanaa. Uskotaan, että myötätuntoiset bodhisattvat voivat lahjoittaa omasta hyvästä karmastaan muille . 

Mahajana buddhalaisuuden oppiin tartui sen levitessä pohjoiseen paljon paikallisista uskomusjärjestelmistä omaksuttua.

Tässä suuntauksessa ovat myös suosittuja erilaiset Buddhan tai boddhisattvojen patsaat . Symbolisesti ne erilaisine asentoineen ja mudrineen (sormien asennot) kertovat Buddhan olevan vielä maan piirissä. Kerätäkseen itselleen hyvää karmaa ihmiset ovat alkaneet palvoa näitä patsaita. Tätä antaumuksellista palvontamuotoa kutsutaan Bhaktiksi.

THERAVADA-BUDDHALAISUUS

(Hinajana suom. Vanhinten oppi)

Kannattajat pitävät tätä buddhalaisuuden muotoa alkuperäisimpänä ja katsovat parhaiten pitäytyvänsä Buddhan opetuksissa, jotka on koottu Tipitakaan

Vain munkit voivat saavuttaa valaistumisen ja tulla arhateiksi. Jokainen ponnistelee itse ilman jumalia (ateismia) kohti nirvanaa.

Munkit voivat keskittyä munkkiyhteisössä eli sanghassa täydellisesti mietiskelyyn  ja Buddhan opetusten tutkimiseen. Maallikoiden tehtävä on ruokkia heidät, mistä he keräävät itselleen hyviä tekoja.

 Munkin kaapu on oranssi tai ruskea.

Theravada-maita ovat esim:Burma, Laos, Thaimaa, Vietnam, Kampodza,

Paalin kielinen pyhä kirjallisuus Tipitaka

Avalokitesvara myötätunnon boddhisattva

bottom of page