top of page
KANSANSHINTOLAISUUS

Olet varmasti nähnyt japanilaisten ja yleensä aasialaisten ravintoloiden ikkunoilla tällaisia käpäläänsä heiluttavia kissoja, maneki nekoja. Niiden uskotaan tuovan onnea liikkeenharjoittajalle ja asiakkaille. Kaikenlaiset talismanit ovat suosittuja ja shintolainen kokee ne tavaksi harjoittaa uskontoa.
Kansanshintolaisuutta on eniten maaseudulla. Maanviljelijät ovat säiden armoilla. Tuuli, vesi, sade, ukkonen, aurinko ovat pyhiä. Nousevalle auringolle on monenlaisia riittejä, joita suoritetaan ensimmäisten auringonsäteiden ilmestyttyä taivaanrantaan.

Maa on pyhä ja siinä asuu kameja. Nykyäänkin uusille rakennustonteille suoritetaan riitit kamien lepyttämiseksi ja rakennuksen valmistuttua tehdään pieni shintopyhäkkö  rakennuksen sisään. Tällaisia pieniä pyhäkköjä voi nähdä esim. lentoasemilla.

Kaikki tämä viittaa shintolaisuuden alkuperäiseen muotoon ,shamanistiseen luonnonpalvontaan.

Kamidana kotialttari

Shintolaiseen kotiin kuuluu kotialttari / kamidana. Se on sijoitettu ylös seinälle niin, että buddhalainen alttari on sen alapuolella, jos perhe haluaa pitää molemmat alttarit. Alttarilla on yleensä nämä esineet, mitkä näet kuvassa selityksineen. Alttarille voidaan sijoittaa myös kuvia suosikkikameista ja esivanhemmista tai heidän nimiään. Esivanhempien käsitetään kuolemansa jälkeen muuttuneen kameiksi.

Ennen astumista kamidanan eteen palvomaan ja uhraamaan kamelle, on puhdistauduttava rituaalisesti eli pestävä kädet ja suu. Sitten seuraa uhreina annettavien tavaroiden: kukkien , oksien, veden, suolan ja muiden asettelu alttarille.  Tämän jälkeen  perheenisä tai vanhin henkilö kumartaa kevyesti kerran, sitten seuraa kaksi kertaa syvempiä kumarruksia , ääneen tai hiljaa luettuja rukouksia, sitten kaksi kumarrusta ja käsien lyöminen yhteen kaksi kertaa. Seremonia loppuu kahteen kumarrukseen.

Jokaisena uutena vuonna alttari puhdistetaan huolellisesti ja koristeet poltetaan ja korvataan taas uusilla, joita papit myyvät mielellään pyhäköissä vieraileville.

bottom of page