top of page

KUNGFUTSE 551-479 EKR.

 KUNGFUTSELAISUUS    KUNGFUTSE    JUMALAKÄSITYS    IHMISEN PÄÄMÄÄRÄ     PYHÄT KIRJAT                   TAIVAAN TEMPPELI   

Kungfutsen elämäkerta on tallennettu vasta noin 400 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Tallentamisen tekivät hänen oppilaansa tai jopa heidän oppilaansa.

Kungfutse eli mestari Kung syntyi nykyisen Kiinan alueella  Zhou-dynastian (noin 1027-256 eKr.) aikaan Lun läänitysvaltiosa , Qufun kaupungissa.

Klikkaa keskeltä, saat kuva-albumin suuremmaksi

Hänen isänsä  oli upseeri, mutta kuoli pokansa ollessa vasta lapsi.  Kungfutse opiskeli lapsena ajan tavan mukaan kuutta taitoa : seremonioita, musiikkia, kilpavaunujen ajoa, jousiammuntaa, kirjoitusta ja aritmetiikkaa. Erityisen kiinnostunut hän oli seremonioista ja musiikista. Hänen aikomuksensa oli päästä Lu-valtion virkamieheksi.

Hän solmi avioliiton 19-vuotiaana ja sai melko vähäisiä hallintovirkamiehen tehtäviä. Tänä aikana hän omistautui menneiden aikojen tapojen, joita hän ihaili suuresti,    tutkimiselle, ja alkoi opettaa hyvää käytöstä , runoutta ja historiaa. Hänestä tuli suosittu opettaja, joka keräsi ympärilleen suuren oppilasjoukon. Hänen mielestään kaikkien, syntyperään katsomatta, tuli saada opetusta.

Aprikoosipaviljonki, missä Kungfutse opetti.  Paviljonki sijaitsee Qufussa Kongien kartanon alueella.

Hänestä tuli Lu-valtion oikeusministeri, mutta joutui pian hallitsijan epäsuosioon ja halusi jättää kotivaltionsa. Tästä alkoi hänen ja hänen oppilaidensa 13 vuotta kestänyt vaellus melkein kaikissa nykyisen Pohjois-Kiinan valtioissa.

 

Vasta kuolemansa jölkeen hän sai työlleen  ja ajatuksilleen arvostusta

Hänen tarkoituksensa oli löytää  arvoisensa hallitsija, joka olisi kuunnellut hänen neuvojaan.

Kungfutse piti omaa aikaansa moraalisesti rappeutuneena ja halusi palauttaa entisten aikojen korkean moraalin ja arvomaailman. Kungfutsen politiikkaan kuului saada pienet  ruhtinaskunnat yhdistymään. Hallitsijat eivät kuunnelleet häntä eikä hän saanut mistään valtiosta itselleen virkaa.  Kun hän oli 69-vuotias hänet kutsuttiin takaisin omalle kotiseudulleen, missä hän luopui poliittisesta toiminnastaan ja omistautui vain opetustyölleen ja vanhojen tekstien tutkimiseen.

Kungfutsen hauta hänen kotikaupungissaan Qufussa

bottom of page