top of page

SELOOTIT

Selootteja on pidetty fariseuksten ryhmästä irtautuneena juutalaisuuden ryhmittymänä, joka ei ehkä ollut yhtenäinen, mutta kaikilla näilla ryhmittymillä oli sama päämäärä: Pyhässä Maassa ei voinut olla vierasta hallitsijaa. Se oli "Jumalan nimen halventamista" He pitivät Jumalaa ainoana hallitsijanaan.Selootit ottivat päämääräkseen vapautumisen Rooman vallasta. Fariseusten hiljainen vetäytyminen politiikasta ei ollut heistä hyväksyttävää. Selootit olivat valmiita ase kädessä taistelemaan päämääränsä puolesta. Nimi selootit tulee kreikan sanasta ZELOTES eli uskonsa puolesta kiivailijat .

Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Heitä on kutsuttu myös tikarimiehiksi (latinaksi sicarii), koska he käyttivat aseenaan  tikaria.

Juutalainen historijoitsija Josefus kirjoittaa teoksessaan Juutalaissota   selooteista:

 "Mutta neljännen koulukunnan alullepanija oli Juudas Galilealainen. Nämä miehet liittyivät kaikessa farisealaisten oppiin paitsi, että heillä oli ehdoton kiintymys vapauteen ja he sanovat, että Jumalan tulee olla heidän ainoa hallitsijansa."

Tuossa historian vaiheessa tällainen asenne johti joukkoitsemurhiin. Josefuksen mukaan nämä tikarimiehet olivat Masadan linnakkeen taistelijoita. Noin 960 taistelijaa oli vetäytynyt Masadan vuoristolinnakkeeseen mukanaan naisia ja lapsia. Kun häviö roomalaisia vastaan oli selviö vuonna 73 jKr., teki tämä joukko mielummin itsemurhan kuin antautui roomalaisten käsiin.

 

Lähde: Lindqvist 2011: 70-72

bottom of page