top of page

Laotse  (Lao-tzu) eli nykyisessä Kiinassa,  noin 500 eKr. Choussa. Hänen nimensä tarkoittaa vanhaa mestaria tai vanhaa, koska hänen kerrotaan legendojen mukaan syntyneen vanhana jo harmaapäisenä. Erään hovihistorioitsijan mukaan Laotse toimi keisarillisen arkiston kirjurina Loyangissa, Kiinan keskiosassa. Sama historioitsija kertoo teoksessaan ( Shih chi) Laotsesta seuraavaa:

" Laotse asui Choussa suurimman osan elämästään. Nähdessään ennalta Choun rappion hän lähti ja tuli rajalle. Rajavartija Yin Hsi sanoi: ´Herra, koska kerran haluatte vetäytyä syrjään, pyydän teitä minun tähteni kirjoittamaan kirjan.´Silloin Laotse kirjoitti kaksiosaisen kirjan, joka sisältää vähän yli 5000 sanaa ja jossa hän käsitteli tien (TAON) ja voiman (TEN) käsitteitä. Sitten hän lähti. Kukaan ei tiedä, missä hän kuoli."

Legendoissa Laotsesta kerrotaan myös Laotsen ja Kungfutsen tapaamisesta. Kungfutse oli tullut Laotsen luokse kysymään neuvoa rituaalien suorittamisessa. Lähtiessään mestarin luota Kungfutse totesi tavanneensa Laotsen, joka oli kuin lohikäärme. Hän totesi, että juoksevia eläimiä voidaan pyydystää ansoilla, uivia verkoilla ja lentäviä nuolilla, mutta hän ei tiennyt, miten pyydystää tuulella ja pilvillä ratsastavia lohikäärmeitä.

bottom of page