top of page

JUMALAKÄSITYS

Kahdeksankuolematonta
00:00 / 05:28

Kommunismi pyyhkäisi Kiinassa jumalat pois tavallisten kotien  kotialttareilta, mutta nykyään jumalat ovat palaamassa takaisin kiinalaisten arkipäivään. Kiinalaiseen jumaltarustoon on sekoittunut paljon aineksia buddhalaisuudesta ja hindulaisuudesta, mutta pohjana on myös oma varhaiskantainen uskontoperinne.

Jumalmaailmalla on tarkka ja monimutkainen arvojärjestys. Joitakin historiallisia henkilöitä on korotettu kuoleman jälkeen jumaliksi.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kahdeksan kuolematonta

Sitten arvojärjestyksessä tulevat  Kuolemattomat, jotka ovat Kolme taivaallista virkamiestä

ja neljä taivaallista ministeriä.Jokaisella on oma taikakalunsa elämän säilyttämiseksi tai pahan tuhoamiseksi.         He asuvat viidellä saarella , jotka kuuluvat Penglai-saaristoon Shantungin maakunnassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

     

       

Kolme puhdasta:

 

 Suuri Puhdas Kunnianarvoisavanha  hallitsija (Laotse)

 Ylempi Puhdas Kunnianarvoisa taon hallitsija                                                                                       Jade Pudas herra korkealla

joka on taivaan ja maan hallitsija.

Hänen rinnallaan hallitsee Lännen keisarinna (Wangmu Niangniang).

Hänellä on ikuisen elämän avaimet.

Nämä kaksi ovat kuitenkin Kolmen puhtaan alapuolella arvojärjestyksessä.

Jade-keisari                                  Wangmu Niangniang

Chang Tao-ling

Täydelliset kuolemattomat,

ihmiset, jotka ovat saavuttaneet taon

Tähän ryhmään luetaan esimerkiksi Chang Tao-ling, joka perusti viiden mitan taolaisuuden. Liikettä kutsutaan tällä nimellä, koska Chang Tao-ling otti jokaiselta häne luokseen parannettavaksi tulevalta maksuksi viisi mittaa riisiä. Ihmiset uskoivat, että hän oli päässyt perille pitkäikäisyyden salaisuudesta, jonka itse mestari Laoze oli hänelle ilmestyessään paljastanut

Keittiöjumala

 

Kiinassa vietetään ennen varsinaista uuden vuoden juhlaa Xiao nian-päivää. Tällöin keittiöjumalaa lahjotaan eri tavoin. Sen huulet voidellaan hunajalla, ettei se kertoisi negatiivisia asioita perheen elämäntavoista Jade-keisarille. Jade-keisari rankaisee tai palkitsee ihmiset heidän tekojensa mukaan.

Kun keittiöjumalan kuvaa tai patsasta on tarpeeksi hyvitelty makealla ja poltettu sen edessä suitsukkeita, kuva revitään ja uusi kuva pannaan hellan yläpuolelle. Alkaa uusi vuosi ja keittiöjumalan vaimo alkaa kirjoittaa uutta raporttia perheen elämästä Jade-keisarille.

Kuvat :Project Gutenberg

bottom of page