top of page

 Erilaisia teitä taon saavuttamiseksi

"TAOSTA tulee yksi. Yhdestä tulee kaksi. Kahdesta tulee kolme. Kolmesta tulee kaikki, mikä on olemassa." Tao on maailmankaikkeutta hallitseva prinsiippi, todellisuus, suurin mysteeri  "Tie". Kaikki, mitä maailmassa on, saa olemassaolonsa olemisesta, ja oleminen saa alkunsa ei-olemisesta."   "Siis kaikki syntyy  jostakin, ja jokin syntyy siitä, mitä ei ole olemassa."  Tao on  kuin saviruukun sisällä oleva tila, jota ilman savella ei olisi mitään merkitystä. (Näin selittää Laotse taoa).

TAO ilmenee ihmisessä ja luonnossa.

Tao on kahtena vastakkaisena voimana tai kokonaisuutena  yin (feminiininen) ja yang (maskuliininen). Nämä eri puolet täydentävät toisiaan ja vuorottelevat jatkuvasti.  Ilman toista ei voi olla toista. Ilman hapanta ei voi olla makeaa. Tämä vastakkaisuus näkyy esimerkiksi kiinalaisessa ruokakulttuurissa: hapanimelä kastikehan on juuri kiinalaisen ruoan ominaispiirre. Herkullinen kokonaisuus maussa syntyy juuri vastakkaisten elementtien yhdistelmän ansiosta.

Ihmisen päämäärä on pyrkiä sopusointuun taon kanssa,

josta voi olla tuloksena  korkein päämäärä: pitkäikäisyys ja kuolemattomuus.  Ihminen saavuttaa onnellisen elämän ottamalla oppia luonnosta. On pyrittävä elämään stressitöntä yksinkertaista vaatimatonta ei liikaan ponnistelevaa elämää. Tästä elämäntavasta käytetään nimitystä wu wei. Wu weitä  voisi kuvat aktiiviseksi tekemättömyydeksi, sillä  luonnon lakien mukaan asiat järjestyvät ajallaan.

Erilaisia tekniikkoja hyvän elämän saavuttamiseksi

Kolme aarretta. Shen, Qi ja Jin

Taolainen ihmiskäsitys näkee ihmisessä kolme tärkeää elementtiä: Jin on seksuaalinen voima, joka sijaitsee lantion alueella. Shenin avulla voi tunnistaa taon ja näin voi antaa taon voiman virrata itsensä läpi. Shen-voimakeskus sijaitsee päässä. Qi- keskus on navan alapuolella. Tämä on elämänvoiman keskus. Qi-elinvoimaa voi lisätä itseensä harjoittamalla erityistä hengitystekniikkaa tai liike- ja rentoutumistekniikkoja kuten tai chitä, jossa tehdään pitkiä hitaita liikesarjoja jäljitellen eläinten luonnollisia  pehmeitä liikkeitä. 

 

Taolainen mietiskely 

Pyritään ruumiin ja mielen hallinnan avulla saavuttamaan sopusointu eli saamaan yin ja yang tasapainoon. Tällaisia tekniikkoja on useita. Joissakin otetaan mukaan hengityksen tarkkailu mietiskelyn aikana, joihinkin yhdistyy ruumiin liikesarjoja.

Fengshui

Tavoitteena on henkinen  yhdistyminen uudelleen luonnon kanssa. On tärkeää luoda itselleen ympäristö, jossa otetaan huomioon viisi kiinalaisten "henkisten alkemistien" tärkeää alkuainetta: puu, vesi, maa, tuli ja metalli. Nämä ymmärretään maailmankaikkeuden perusvoimien yingin ja yangin synnyttämiksi.

 

Fengshuin periaattet ovat myös tuttuja lännessä toimitetuissa sisustuslehdissä.  Taolaiset ottavat fengsuin periaatteet huomioon myös rakennusten , hautojen ja jopa uusien kaupunkien sijaintipaikkoja valitessaan.

 

   Makrobioottinen ruokavalio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämänkin menetelmän tarkoituksena on tasapainottaa ihmisen yingiä ja yangia. Tämä voidaan tehdä syömälla sopivasti ying- ja yang-pitoisia ruoka-aineita. Asiaan vihkiytynyt tuntee eri ruoka-aineiden sisältämät yang- ja yin-pitoisuudet. 

Aterian perustana ovat vihannekset, palkoviljat, hedelmät, marjat ja täysvilja, jota pidetään ruoka-aineista kaikkein täyspainoisimpana. Lihaa ei suositella, sillä se edustaa äärimmäistä yang voimaa, samoin alkoholi. Yiniä edustavia tuotteita ei tulisi käyttää, kuten sokeria, trooppisia hedelmiä, perunoita, munakoisoa ja valkoista vehnäjauhoa. Yin- ja yang- pitoisuutta voidaan lisätä ruoanvalmistusmenetelmillä: yang-pitoisuutta kuumentaen, kuivattaen, hapattaen, suolaten ja maustaen. yin- pitoisuutta kylmentäen, nestettä lisäämällä, sokeroinnilla ja hiivalla. Makrobioottisessa ruoassa käytetään jonkin verran erityistuotteita, joista tunnetuin on tofu. Muita makrobiotiikassa käytettäviä tuotteita ovat mm. miso, tempeh ja tamari.

Akupunktio

 

Akupunktio on ikivanha kiinalainen hoitomenetelmä, joka muodostaa hyvin tärkeän osan kiinalaista lääketiedettä. . Nimen ”akupunktio” antoivat  jesuiitat 1600-luvulla. Se tulee latinan sanoista ”acus”, joka on neula  ja ”puncture” , joka tarkoittaa pistämistä.

 

Taolaisuus, johon akupunktio perustuu, korostaa kaiken ykseyttä ja  siten esimerkiksi ihmisolentoa  pidetään yhtenä täydellisenä kokonaisuutena. Muinaisaikojen akupunktion harjoittajat, jotka olivat lääkäreitä, filosofeja ja pappeja samassa persoonassa, hallitsivat tämän kokonaisuuden ja sen yhteydet ympäröivään universumiin siinä mitassa, että tavallinen kansa piti heitä pyhimyksinä. Parantamisessa oli tuolloin eräänä perusideana se, että parantaja itse oli täysin terve ja tiesi mitä terveys merkitsee. Tämä käy ilmi mm. siitä, että pulssidiagnoosia tehtäessä lääkäriä kehotetaan vertaamaan potilaan pulssia omaansa. Parantajan on jatkuvasti tiedettävä, mitä terveys on. 

Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä että noin 82% sairauksista on psykosomaattisia. Akupunktioon luottavat uskovat, että se voi parantaa ihmisten  pelkotiloja, masennusta, pakkomielteistä kärsiviä, kun akupunktiohoitaja painelee  ja hieroo tiettyjä akupunktiopisteitä. Myös neulojen käyttö akupunktiopisteisä on tunnettu tapa. Uskotaan, että nämä pisteet johtavat energiaa varsinaisiin kunkin pisteen vastaaviin elimiin. Hoidolla saadaan aikaan yingin ja yangin tasapaino ja siis taon tila. Sairastumisen syynä pidetään juuri taon tilan järkkymistä ihmisessä.

Nykyään Suomessa akupunktio on tunnustettu hoitomuoto lääkäreiden keskuudessa ja esim. KELA maksaa normaalin osuuden lääkärin antamasta akupunktiohoidosta

bottom of page