top of page
ELÄMÄ KOEAIKAA

Islamissa elämä käsitetään välivaiheeksi, koeajaksi. Se miten hyvin tai huonosti ihminen on noudattanut Allahin tahtoa, alistunut Allahin tahtoon,joka on ilmoitettu profeetan kautta Koraanissa, määrää hänen kohtalonsa kuoleman jälkeen.

Koraanin mukaan pahin synti on, jos ihminen pitää Allahin lisäksi muita jumalia.

" Jumala ei anna anteeksi sitä, että Hänen rinnalleen asetetaan muita jumalia, mutta kaiken muun Hän antaa anteeksi, kelle tahtoo. Joka asettaa muita jumalia Jumalan rinnalle, on eksynyt kauas." (Kor.4:116)

KAHDEN ENKELIN KUULUSTELU HAUDASSA

Heti kuolemansa jälkeen ihminen joutuu haudassa kahden enkelin kuulusteluun. Synnintekijät tuntevat olonsa haudassa ahdistavaksi ja synnittömät hurskaat odottavat paratiisia.

 

TUOMIOPÄIVÄNÄ YLÖSNOUSEMUS JA TILINTEKO

Varsinainen tilinteko elämästä tapahtuu tuomiopäivänä. Tällöin maailma on lakannut olemasta. Taistelu hyvien ja pahojen voimien välillä on käyty. Tämän jälkeen tapahtuu kuolleiden ylösnousemus.

Syntisten teot punnitaan jättimäisessä vaa 'assa, jossa toisessa vaakakupissa on paperilappu, johon on kirjoitettu islamin uskontunnustus toisessa synnit. Toisena koettelemuksena on Koraanissa kuvattu Sirat-sillan ylittäminen. Silta on hiustakin kapeampi ja miekan terää terävämpi.

(JAHANNA)

Ne, jotka eivät pysty ylittämään Sirat-siltaa, putoavat. Koraani kuvaa ja siellä olevien "vasemmanpuoleisten" tuskaa: "He ovat polttavassa tulessa ja kiehuvassa vedessä, paahtavassa varjossa, ei suloisessa eikä viileässä. Ennen tätä he olivat rikkaita, ja pitivät kiinni suuresta synnistään........... Te saatte juoda kiehuvaa vettä janoon nääntyvän kamelin ahnaudella . Tällainen on heidän majapaikkansa tuomion päivänä." (Kor.56: 1--56)

PARATIISI (JANNA)

Muslimille suurin palkinto hänen hyvästä elämästään on pääsy paratiisiin ja  Allahin näkeminen.

Koraani kuvaa tuomiopäivänä  valtaistuimen oikealle puolelle päässeitä: He ovat okaattomien lootuspuiden varjossa, raskaana riippuvien kukintojen alla. tiuhassa siimeksessä, virtaavan veden partaalla nauttien monia hedelmiä taukoamatta ja estämättä ja makaavat korotetuilla vuoteilla kauniiden neitojen vieressä. Me olemme kasvattaneet nämä ja tehneet heistä neitsyitä, rakastavia ja nuoria, oikeanpuoleisia varten...."(Kor. 56:1-56)

Paratiisikuvaukset muistuttavat sellaista paikkaa, mikä oli täydellinen vastakohta hiekkaerämaiden kansoille. Muslimihallitsijat loivat alueillaan Koraanin paratiisikuvausten kaltaisia palatseja. (esim. Alhambra Granada Andalusia Espanja)

 

Lähteet: Hämeen-Anttila Jaakko: Islamin käsikirja sivut: 150-155

Terhart, Schulze: Nykymailman uskonnot: sivut: 106-107

bottom of page