top of page
Kalendaarijuhlat ja pyhiinvaellukset

JUHLAPYHÄT

Juhlapyhien viettäminen riippuu Intiassa ajasta ja paikasta. Kysymys on erilaisista ajanlaskun tavoista, käytetäänkö gregoriaanista aurinkokalenteria tai jotain muuta aurinkokalenteria  vai käytetäänkö kuukalenteria. Kaikkialla ei myöskään vietetä samoja juhlia. Useat juhlat liittyvät maatalouteen, kevään tulemiseen, sadekauden loppuun , talven alkuun.

Pongal

Kolme päivää kestävä sadonkorjuujuhla Etelä-Intiassa tammikuun puolivälin tienoilla. Juhlan ruokiin kuuluu riisin keittäminen maidossa. Kun maito kiehuu yli, huudetaan "Pongal o pongal"=Olkoon ilo ylitsevuotava.

Shivaratri

Juhlaa vietetään vuosittain koko Intiassa Shivan ja Parvatin hääjuhlana. Juhlaa pidetään merkittävimpänä kalendaarijuhlana helmi-maaliskuussa uudenkuun aikana.

Holi

Holia vietetään Pohjois-Intiassa kevään juhlana, maalis-huhtikuussa päivänä, jolloin  caitra-kuun pimeä puolisko kääntyy esiin. Juhlat aloitetaan kuitenkin jo viimeisenä täydenkuun päivänä.

Juhlan sisältönä on naisdemoni Holin yritys polttaa veljensä Prahladin, joka oli Vishnun seuraaja. Vishnu kuitenkin pelasti veljensä ja nyt juhlassa poltetaankin Holikan patsas suuressa roviossa.

Holi on myös Krishna-jumalalle omistettu värikäs juhla, jossa osanottajat nauttivat bhang-kannabista ja heittelevät värjättyä vettä ja värijauheita uhmakkaasti käyttäytyen toistensa päälle. Holin väri on punainen, joka symboloi rakkautta. Tänä ainoana päivänä vuodesta tytöt voivat käydä salaisen rakastettunsa luona ja heittää hänen päälleen punaista jauhetta

Gangaur

Parvati-jumalan juhla, jota vietetään kuusitoista päivää Holin jälkeen

Naga Panchami

Tämä heinä-elokuun vaihteeseen sijoittuva juhla on omistettu vanhoille käärme-jumalille. Tällöin käärmeet tulevat esille. Talojen oviaukkojen kummallekin puolelle piittetään ja maalataan käärmesymboleja.

Ganesh Chaturthi

Ganeshalle, norsupäiselle onnea ja menestystä tuovalle jumalalle omistettu juhla elo-syyskuussa. Tätä juhlaa vietetään erityisesti Mumbaissa eli Bombayssa, missä lasketaan veteen mielettömiä määriä erikokoisia Ganeshan patsaita.

 

Navaratri

Tämä yhdeksän yön juhla on omistettu Durgalle ja sitä vietetään syys-lokakuussa. Ihmiset muotoilevat savesta Durgan patsaita, joihin sitten yhdeksän päivän ajan kohdistetaan rukoukset, jonka jälkeen ne heitetään veteen. Kymmenentenä päivänä juhlitaan hyvän voittoa pahasta. Juhlan nimi on Dussehra. Juhla on yleensä loka-marraskuussa. Tätä juhlaa seuraavat Laksmi-puja seuraavan täydenkuun aikana ja  kun kuu on alhaalla vietetään Kali-pujaa.

Diwali

Valon juhla aloittaa joissain Intian osissa uuden vuoden. Sitä vietetään useita päiviä sytyttämällä lamppuja ja erilaisia tuikkuja lokia-marraskuussauuttakuuta edeltävänä iltana. Juhla yhdistetään kahteen jumalaan Laksmiin, vaurauden antajaan ja Ramaan, jonka maanpaosta paluuta halutaan juhlistaa. 

Pongal

Kolme päivää kestävä sadonkorjuujuhla Etelä-Intiassa tammikuun puolivälin tienoilla. Juhlan ruokiin kuuluu riisin keittäminen maidossa. Kun maito kiehuu yli, huudetaan "Pongal o pongal"=Olkoon ilo ylitsevuotava.

Shivaratri

Juhlaa vietetään vuosittain koko Intiassa Shivan ja Parvatin hääjuhlana. Juhlaa pidetään merkittävimpänä kalendaarijuhlana helmi-maaliskuussa uudenkuun aikana.

Pyhiinvaellukset

Miksi lähteä pyhiinvaellusmatkalle?

 

Hindulaisuus ei määrää kannattajilleen mitään pakollista pyhiinvaellusta, minnekään. Hindun omaksi asiaksi jää minne ja mikävuoksi hän haluaan tehdä pyhiinvaelluksen. Usein syynä voi olla henkinen ja hengellinen kasvu, johon irrottautuminen arkipäivästä voi olla tarpeellista. Syitä on monia: Joku on voinut antaa hengellisen  lupauksen jumalalle, koska on rikkonut uskonnollista lakia vastaan, kiitollisuuden osoitus esim, työpaikan tai lapsen saamisesta, hyvän karman kartuttamiseksi. Pyhiinvaelluksen voi tehdä myös jonkun toisen puolesta. Toiset haluavat olla omaa valitsemaansa jumaluutta lähellä pyhissä paikoissa tai temppeleissä ja saada siunauksen.

Pyhiinvaelluskohteet

Kohteina voivat olla joet, vuoret, temppelit.

 

Himalaja-vuoriston uskotaan itsessään olevan Himalaya- jumalan. Kailasvuoret pyhittää Shiva-jumala koska hän mietiskelee siellä. Pyhiä jokia ovat: Indus, Godavari, Narmada, Jumna,Saraswati, Kauveri ja erityisen tärkeä Ganges. Gangesin veden uskotaan puhdistavan ihmisen huonosta karmasta ja pyhiinvaellus tänne antaa myös Shiva-jumalan siunauksen. Jokainen, joka kuolee täällä Gangesin rannalla Varanasissa, saa varmuudella vapautuksen samsaran pyörästä. Varanas on erityisen pyhä siksi, että se sijaitsee kahden joen Varunan ja Gangesin yhtymäpaikassa.

24 tärkeää pyhiinvaelluskohdetta: Tärkeimpiä ovat jumalien asuinpaikat: Jaganathin temppeli Purissa, Ramesvaram, Dwarka ja Badrinath Himalajalla.

 

Lähdekirjallisuus: Grönblom Rolf (2001) Intian uskonnot, elämänkatsomus ja yhteiskunt

  ( s.127 ) Helsinki Schilds Kustannus OY   

 Dwyer Rachel,Hindut (2009 ) ( s.22-23), Keuruu Kustannusosakeyhtiö Otava

 Keene Michael (2002) Maailman suuret uskonnot (s.34-35) WSOY 

bottom of page