top of page

Miksi niin monimutkaista?

 

Tälläkin on oma selityksensä. Monimutkaisuus liittyy historian tapahtumiin. Kerran paavin vaali kesti 17 vuotta. Kun valinnasta ei vieläkään päästy yhteisymmärrykseen  valitsijat, kardinaalit suljettiin lukkojen taakse. Vaalin nopeutta tehostettiin vielä antamalla ravinnoksi  vain vettä ja leipää.

Kirkko ei halunnut enää toista kertaa odottaa 17 vuotta ja siksi päätettiin tehdä suljetusta konklaavista (paavin vaalista) käytäntö. Nykyään kardinaalit eristetään Vatikaanissa olevaan Sikstuksen kappeliin.  Paavi Johannes Paavali II teki viimeisimmät lisäykset valinnan yksityiskohtiin: kardinaalit eivät saa käyttää matkapuhelimia vaalin aikana. Vaalialue pitää myös tarkastaa, ettei siellä ole salakuuntelulaitteita eikä videonauhureita.

Paavin kuoltua hänen  henkilökohtainen kamaripalvelijansa  napauttaa paavia kolme kertaa hopeavasaralla päähän ja lausuu paavin kasteessa saaman nimen . Jos paavi ei vastaa, on hänet todettu vasta tällöin virallisesti kuolleeksi . Sitten kamaripalvelija ottaa hänen sormestaan "kalastajan sormuksen" ja rikkoo sen ja paavin sinetin. Paavin asunto sinetöidään

18 päivän kuluttua paavin kuolemasta konklaavi kokoontuu. Siihen saavat osallistua kaikki alle 80-vuotiaat kardinaalit. Käytäntö on ollut, että joku heistä valitaan. Kardinaalit äänestävät kaksi kertaa päivässä niin kauan kuin yksi on saanut yli 2/3 osaa äänistä.

 

 

Jos kukaan ei saa vaadittavaa enemmistöä ,liput poltetaan  märkien olkien kanssa kaminassa, jolloin  Pietarinkirkon aukiolla olevat ihmiset näkevät piipusta tulevan tummaa savua.

Äänestyskierroksia jatketaan kunnes joku on saavuttanut säädetyn määräenemmistön. Äänestysliput poltetaan taas kaminassa, mutta nyt oljet ovat kuivia ja savu on valkoista. Nyt kansa ja ennen kaikkea usein kauankin väijyksissä ollut  uutisnälkäinen media saa tietää uuden paavin onnistuneesta valinnasta. Pian tämän jälkeen uusi paavi tulee esittäytymään parvekkeelle paavillisessa asussa . Silloin sanotaan perinteisesti kansalle:"Habemus papam" eli: "meillä on paavi." Nykyinen paavi otti nimen Franciscus

bottom of page