top of page

Katolisen käsityksen mukaa kirkko on paikka, johon Kristus itse kokoaa seurakuntansa ja toimii siellä  sanan ja sakramenttien kautta. Siitä syystä tila on pyhä.

 

 

Pääalttari, jonka edessä vietetään ehtoollista eli eukaristiaa joka päivä. Vasemmalla on alttariristi   Oikealla puolella pääsiäiskynttilä.

Kirkon sisääntulo-oven vieressä on vihkivesiastia, johon katolilainen kostuttaa sormensa ja tekee ristinmerkin.

Vihkivesi muistuttaa häntä omasta kasteesta ja ristinmerkki on uskontunnustus. Katolilaiset tekevät ristinmerkin koskettamalla ensin otsaa sitten  rintaa, josta sormet viedään vasemmalta olkapäältä oikealle.

Koko kirkkosalia kiertää ristintiestä kertova  korkokuvasarja. Sarjassa on yhteensä 15 osaa, "asemaa". Kirkossa kävijä voi hiljentyä jokaisen aseman kohdalla muistelemaan Jeesuksen kärsimystien eri vaiheita. Viimeinen kuvasarjan osista on ulkona portaikossa.: Ylösnoussut Herra on ilmestynyt opetuslapsilleen

Suurissa katolisissa kirkoissa kirkkosalin seinustoilla saattaa olla lukuisia rippituoleja.

Kirkoissa on sivukappeleita. Tähän  sivukappeliin on sijoitettu alttarikaappi eli tabernaakkeli, jonka läheisyydessä palaa aina "ikuinen valo".  Lasimaalaukset esittävät neljää kirkon seitsemästä sakramentista: kaste, vahvistus (konfirmaatio), ehtoollinen

Messun aikana ihmiset polvistuvat penkkien edessä oleville polvistumistyynyille.

Jeesuksen äiti Maria on katolisen kirkon suosituin pyhimys. Euroopan unionin lippu lainasi hänen viittansa värit ja tähdet omaan lippuunsa. Alakuvassa näkyy Marian merkitys auttajana ja rukouksiin vastaajana. Katolisten kirkkojen ja luostareiden eteisauloissa on usein ihmisten kiitoksena tuomia laattoja ja joskus myös arvoesineitä.

KUVAT: Kirsti Suonsyrjä

bottom of page