top of page

PYHÄ MESSU

PAAVI   MITEN PAAVI VALITAAN    KATOLINEN KIRKKORAKENNUS   FRANCISCUS ASSISILAINEN  BIRGITTALAISET  VATIKAANI                                 SAKRAMENTIT                            MESSU          

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Katolilaisilla on usein tapana poiketa kirkkoon hiljentymään kesken päivän tai työpäivän päätteeksi. Messu toimitetaan joka päivä jopa useita kertoja.Vain pitkäperjantai ja sitä  seuraava lauantai ovat poikkeuksia.

 

1960-luvulle asti messun kieli oli latina eikä tavallinen kansa ymmärtänyt siitä paljoakaan.

Nykyään kaikissa katolisissa kirkoissa messu toimitetaan kansankielisenä. Messuun voi tulla mukaan myös omia kansallisia piirteitä eimerkiksi musiikkiin ja seurakunnan lauluun. (aikaisemmin kuoro lauloi). Saarnan osuus on myös vahvistunut ja maallikoita otetaan mielellään mukaan. Messun toimittaa aina pappi, tai  piispa.

Messun kohokohta on eukaristia, ehtoollinen, joka on sakramentti eli pyhä toimitus. Katolisen opin (transsubstantiaatio-oppi) mukaan pappi muuttaa leivän ja viinin Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Nykyään molemmat ehtoollisaineet jaetaan myös maallikoille. Leivän ja viinin muuttumisenhetkellä ehtoollisavustaja helistää kelloa ja seurakunta kunnioittaa pyhää hetkeä polvistumalla.

Messun lopuksi papisto poistuu kulkueena kirkosta (kuvassa Rooman Maria Maggioren kirkon papistoa)

bottom of page