top of page
Ympärileikkaus Berit mila

Ympärileikkaus tehdään pojalle hänen ollessaan kahdeksan päivän ikäinen. Ympärileikkaus suoritetaan kotona tai synagogassa. Sen suorittaa tähän tehtävään erityisesti koulutettu juutalainen mies , mohel. Lapsen naispuolinen kummi tuo lapsen paikalle, mutta poistuu sitten huoneesta ja vain miespuoleinen kummi jää paikallepitelemään lasta toimituksen aikana.

 

Kun toimitus on tehty, saa lapsi nimen ja perhe rukoilee hänen puolestaan, että hän oppisi rakastamaan Jumalaa , tutkimaan ja noudattamaan Tooraa.

Merkitys

Lapsi liitetään ikiaikaiseen liittoon Jumalan kanssa. Vanhan testamentin mukaan Jumala antoi sen "liiton merkiksi" Abrahamille.

Uskonnollisesti täysi-ikäiseksi tulo Bar mitsva/bat mitsva

Poika vietetää suuren juhlan, kun hän täyttää kolmetoista vuotta. Juutalaisen perinteen mukaan isän velvollisuus on   opettaa pojalleen Tooraa ja rukouksia.

 

Pojan on opeteltava hepreaa ja shema-rukous sekä kymmenen käskyä, jotta hän voisi juhlapäivänään lukea Toorasta aikaisemmin sovitun kohdan hepreaksi. Tämän hän lukee synagogan korkokkeelta tefilliniin ja tallitiin puettuna. Nyt poika on bar mitsva eli lain poika.

Nyt poika joutuu vastaamaan kaikista uskonnollisista velvoitteistaan itsenäisesti. Hänet voidaan kutsua lukemaan Tooraa ja hän voi olla tärkeä henkilö pienissä seurakunnissa, koska tarvitaan 10 miestä ennen kuin jumalanpalvelus ja rukoukset voidaan suorittaa.

Tyttöjen täysi-ikäisyysjuhlaa vietetään hänen ollessaan 12-vuotias. Häntäkutsutaan bat mitsvaksi.

Avioliitto

Juutalaisen perinteen mukaisesti vain juutalainen mies ja juutalainen nainen voidaan vihkiä synagogassa avioliittoon. Vihkitoimitus alkaa avioliittoasiakirjan ( ketuba) allekirjoituksella. Koko vihkiseremonia tapahtuu vihkikatoksen alla, joka esittää parin tulevaa yhteistä kotia.

KETUBA

HÄÄKATOS

 

Hääpari juo yhteisestä viinipikarista viiniä, joka symbolisoi yhteistä kohtaloa. Toimituksen lopuksi sulhanen polkee jalallaan viinilasin rikki. Tällä on kaksi vertauskuvallista merkitystä: Jerusalemin temppelin hävityksen muisto (70jKr.) ja ettei sulhasen enää koskaan tämän jälkeen tarvitsisi rikkoa mitään elämässään.

Hääjuhlissa tanssitaan ja lauletaan. Klezmer-musiikki on alkuperältään Itä-Euroopan juutalaisten häämusiikkia.

 

Merkitys

Avioliitolla halutaan ennen kaikkea suojata tulevien lasten asema ja kasvuympäristö. Avioliittosiunauksen mukaan sen tarkoitus on tuoda" iloaja riemua, hilpeyttä ja haltioituneisuutta, mielihyvää ja nautintoa, rakkautta, rauhaa ja ystävyyttä". 

 

 
HAUTAJAISET

 

Tooran mukaan hautajaiset tulee järjestää yhden päivän kuluttua kuolemasta. Nykyään pitkien välimatkojen takia tähän on pakko lisätä vielä muutama päivä. Seurakunnilla on hautajaisjärjestelyjä varten oma hautausapuhdistys.

Vainaja pestään ja miespuoliset puetaan valkoisiin vaatteisiin ja omaan rukousviittaansa (tallit). Arkku on äärimmäisen yksinkertainen raakalaudasta valmistettu. Pään alle pannaan Pyhästä maasta tuotua multaa. Rikkaat ja köyhät ovat kuolemassa samanarvoisia, siksi kaikille samanlainen arkku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hautausseremonia järjestetään kappelissa, mutta ei sapattina. Tilaisuudessa rabbi puhuu, lauletaan psalmeja ja luetaan kaddish-rukous. Tämän jälkeen arkku kannetaan heti hautaan. Lähiomaiset sirottelevat multaa arkun päälle .

Suruaikaa hallitsevat tarkat säännöt, joilla pyritään auttamaan surevia omaisia tavalliseen elämään taas takaisin. Lähiomaisen velvollisuus on esim lukea kaddish-rukous yhdentoista kuukauden ajan kolme kertaa päivässä.

Vainajalle luetaan jom kippur-juhlassa kaddish-rukous . Juutalaiset eivät vie haudoille kukkia vaan  he asettavat kiviä hautakiven päälle.  Tässäkin korostetaan kaikkien tasa-arvoisuutta.

bottom of page