top of page

Synagogia on ympäri maailmaa, siellä missä on juutalaista väestöä, on myös synagoga.Synagoga on juutalaisyhteisön  tärkeä jumalanpalveluselämän ja opetuksen keskus. Sana synagoga tarkoittaa yhteen kokoontuvaa seurakuntaa.

Synagogien rakentaminen tuli tarpeelliseksi Jeruralemin temppelin tuhon jälkeen 500-luvulla eKr. jolloin juutalaiset vietiin Babyloniaan pakkosiirtolaisuuteen. Yhteisissä seurakunnan kokoontumisissa yritettiin jäljitellä  temppelijumalanpalveluksen kaavaa.

Roomalaiset hävittivät vuonna 70 kuningas Herodeksen uudelleen rakentaman  temppelin. Tämän jälkeen sitä ei enää ole raknnettu uudelleen, koska sillä paikalla on muslimien rakennuttama Kalliomoskeija.

Ei ole olemassa mitään varsinaista synagoga-arkkitehtuuria. Synagogien ulkonäkö on vaihdellut eri maiden, ajalle ominaisten tyylisuuntien ja seurakuntien varallisuuden mukaan.

Helsingin synagoga

Yhteistä kaikille synagogille ovat niiden sisätiloissa olevat kulttiesineet: Toora-käärö, arkki, lukupulpetti, ikuinen valo, kymmenen käskyn taulut ja seitsenhaarainen kynttilänjalka, menora ja Daavidin tähti.

Jos synagoga  kuuluu ortodoksijuutalaiselle seurakunnalle, naiset istuvat parvekkeella.

 

Arkki on Jerusalemin temppeliin päin olevalla seinällä.

Arkin edessä oleva verho muistuttaa Jerusalemin temppelin verhosta, joka eristi kaikkein pyhimmän.

Jumalanpalvelus

Ortodoksisynagogajumalanpalvelus  voidaan pitää vain silloin, kun 10 miestä on koolla. 13 vuotta täyttäneet pojat, jotka ovat viettäneet bar mitsva-seremonian, lasketaan kuuluviksi miesten joukkoon. Rabbin läsnäolo ei ole välttämätöntä.

Miehet pukevat harteilleen rukousviitan (tallit) ja pienen hatun (kipa) vasempaan ranteeseen kääritään rukoushihna (tefillin) (Ei sapattijumalanpalveluksissa)

Jumalanpalveluksia pidetään aamuisin, keskipäivällä ja illalla.

Jumalanpalveluksen alussa kirjakäärö otetaan esille arkista ja se siirtyy kädestä käteen. Ihmiset osoittavat sille kunnioitusta nousemalla ylös. Kunniatehtävä on saada avata tai sulkea arkin ovet.

Jokaiseen jumalanpalvelukseen sisältyy Tooran lukemista ja sen opetusta  saarnassa, jonka yleensä pitää rabbi.

Jumalanpalvelusjärjestys määräytyy rukouskirjan mukaan, josta kanttori tai joku seurakuntalainen lukee Tooran katkelmia, psalmeja ja sananlaskuja. Jumalanpalvelus päättyy loppurukouksiin ja  surevien rukoukseen (kaddis)

Mikve-allas on rituaalista puhdistautumista varten. Naimisissa olevat naiset puhdistautuvat siellä jonkin ajan kuluttua kuukautisten loppumisesta ja ennen häitään.

Miehet puhdistautuvat hääpäivänään ja jotkut nuoret isät ennen poikansa ympärileikkausta.

bottom of page