top of page

Kuningas Salomo seuraa temppelin rakentamista. (Dorén raamattukuvitusta)

 

 

 

SALOMON TEMPPELI

 

Kuningas Daavid osti jebusilaiselta Araunalta hänen omistamansa puimatantereen 50 hopeasekelillä ja aikoi rakentaa Morianvuorelle temppelin Herralle. Hän tilasi jo rakennustarvikkeita Tyroksen foinikialaiselta kuninkaalta. Rakennushanke ei kuitenkaan toteutunut, sillä Herra ilmoitti:" Sinä et saa rakentaa minulle temppeliä, sillä olet sotinut paljon ja vuodattanut paljon verta." Ennen kuolemaansa Daavid määräsi seuraajakseen poikansa Salomon ja käski tämän rakentaa temppelin. Salomo aloitti rakentamisen noin 959 eKr .

Salomo rakennutti temppelin oman palatsinsa viereen korkealleMoorianvuorelle, joka nykyään tunnetaanTemppelivuorena. Juutalaiset , kristityt ja muslimit uskovat,että tällä paikalla oleva kallio on se sama, missä Adam luotiin ja missä Abrahan aikoi uhrata poikansa Iisakin.

 Salomo sai Tyroksen kuninkaalta apua rakennushankkeelleen: Setri-ja sypressipuuta, taitavia käsityöläisiä, jotka kaiversivat kulta-ja hopeakoristelut. Temppelissä oli 10 kultaista lampunjalkaa, kultainen pöytä uhrileipiä varten. Kaikkeinpyhintä vartioivat kaksi siivekästä puusta valmistettua kullattua kerubia. Kaikkeinpyhimmän tärkein esine oli liitonarkku, jossa olivat kymmenen käskyä. Ainoastaan ylipappi sai astua kerran vuodessa tähän temppelin osaan.

 Rakennus oli tarkoitettu Jumalan asumukseksi, ei pelkäksi temppeliksi.

salomontemppeli.WMA

Temppeli hävitettiin ainakin kaksi kertaa perustuksiaan myöten. Babylonialaiset valloittivat Jerusalemin ja tuhosivat temppelin vuonna 586 eKr.Persian kuningas Kyyros antoi juutalaisille luvan palata takaisin kotimaahansa pakkosiirtolaisuudesta ja rakentaa temppelin uudelleen. Tämä työ aloitettiin vuodesta 520 eKr. mutta siitä tuli huomattavasti vaatimattomampi. Tätä temppeliä kutsutaan Serubbabelin pyhäköksi.

Tänään temppelistä ei ole jäljellä mitään . Arkeologit eivät pääse paikalle kaivamaa poliittis-uskonnollisista syistä. Muslimien Kalliomoskeija on rakennettu tälle paikalle. Jäljellä ovat vain Raamatun kertomukset tästä loistavasta rakennuksesta. Pohjois-Syyriasta on löytynyt vastaavalta ajatta Ain Daran temppelin rauniot. Pohjakaava muistuttaa erittäin paljon Salomonin temppelin kuvauksia. Pohjakaava lienee ollut yleinen tuon ajan temppeleissä.

Herodeksen temppelin pienoismalli Jerusalemissa

Kuningas Herodes

 

Kuningas Herodes ei purkanut ensin vanhaa temppeliä, vaan rakensi uuden vanhan ympärille ja vasta sitten purki tämän. Hänet tunnettiin yhtenä Välimeren piirin rikkaimmista miehistä. Hänellä oli hyvät suhteet Roomaan. Näitä kumpaakin tarvittiin uuden temppelin rakentamisessa.

Rakennusmiehiksi oli koulutettava tuhatkunta pappia, Libanonista tuotiin setriä ja Jerusalemin ympäristöstä louhittiin valtavat määrät kiveä, joka vietiin muotoiltavaksi vanhan temppelin alla oleviin käytäviin. Herodes ei halunnut Salomon tapaan kivenhakkauksen aiheuttaman melun häiritä temppeliä. Kaikki työ tehtiin näissä maanalaisissa osissa ja vasta valmiina lohkareina siirrtettiin rakennukseen omalle paikalleen. Rakennuskivet olivat mielettömän suuria jopa 600 tonnia painavia.

Koska Herodes aloitti rakennuksen peruskallion tasolta, niin ainakin tässä vaiheessa kaikki Salomon temppelin jäännökset tuhoutuivat.

Temppelistä valmistui ensimmäiseksi kahden vuoden kuluttua kaikkeinpyhin, loput ei edes 80 vuoden aikana, sillä Temppelivuoren tasannetta laajennettiin etelään päin. Tästä tasanteesta tuli 120 aarin laajuinen. (vert. 2 kertaa Rooman foorumin mittainen)

Temppelissä oli monia esipihoja, joiden kautta lähestyttiin aina pyhempää aluetta. Kaikki pääsivät uskontoon katsomatta pakanoiden esipihalle. Naisten esipiha oli jo rajoitetumpi alue. Sen muurissa oli kirjoitus:

 

VIERASMAALAINEN! ÄLÄ ASTU TÄMÄN RISTIKON JA TEMPPELIÄ YMPÄRÖIVÄN EROTETUN ALUEEN SISÄPUOLELLE SE JOKA TAVOITETAAN SIELTÄ SAA SYYTTÄÄ VAIN ITSEÄÄN

 

Seuraavalle  esipihalle, joka oli tarkoitettu kaikille juutalaisille: Israelin esipihalle, johti 50 porrasaskelmaa. Taempana oli pappien esipiha. Tämän sisäpuolella oli pyhäkkö, jonka sisällä oli kaikkeinpyhin. Tämä sijaitsi juuri sillä kalliolla, missä Abraham oli aikonut uhrata poikansa ja missä Daavid oli rakentanut alttarin Herralle. Tässä oli polttouhrialttari, joka oli naisten esipihaa ja Öljymäkeä vastapäätä

MITÄ TÄSTÄ KAIKESTA ON TÄNÄÄN JÄLJELLÄ ?

Roomalainen sotapäällikkö Titus hävitti Jerusalemin ja temppelin vuonna 70 jkr. Hän ei rakennuttanut mitään sen paikalle. Alue oli raunioina vuoteen 135 jKr. Keisari Hadrianus rakennutti kaikkeinpyhimpään temppelin Jupiterille. Kun keisari Konstantinus Suuren kristitty äiti Helena tuli vuonna 325 Jerusalemiin, antoi hän heti repiä Jupiterin temppelin alas. Temppelialueesta tuli Jerusalemin kaatopaikka, siksi sitä ei esimerkiksi näy Jerusalemin vanhimmassa kartassa, Madaban mosaiikissa.

HERODEKSEN TEMPPELI

jerusaleminkartta_edited.jpg

Ensimmäinen Jerusalemin kartta, Madaban mosaiikki.

Tituksen riemukaari Roomassa. Riemukaaressa on kuvattu Jerusalemin temppelistä ryöstettyjä tavaroita, jotka tuotiin Roomaan.

Vuonna 682 Damaskon kalifi Abd El Malik Ben Marwan rakennutti Kalliomoskeijan Temppelivuorelle Mekan kilpailijaksi muslimien pyhiinvaelluskohteena.

Nykyään Herodeksen tasanne on jäljellä islamilaisena Haram al-Sarifina, jonka tukimuureina ovat kolmella suunnalla Herodeksen aikaiset kivet. Yksi näistä tukimuureista on Länsimuuri eli Itkumuuri,minne myös juutalaiset pääsevät rukoilemaan ja pitävät sitä uskontonsa pyhimpänä paikkana.

Länsimuuri eli Itkumuuri maaliskuussa 2014.  Taustalla Kalliomoskeija

 

bottom of page