top of page

JERUZALEME – TRĪS RELIĢIJU SVĒTĀ PILSĒTA

Jerusalem-syndrooma

Simon Sebag Montefiore on kirjoittanut mestarillisen teoksen: Jerusalem kaupungin elämäkerta 2011. Hän kirjoittaa:"Jerusalem uhmaa järkeä."

Nykyään Jerusalemin vierailijoista joka vuosi satakunta ihmistä kokee tämän kaupungin nähtyään  mielenhäiriön ja hänet pitää viedä  mielisairaalaan toipumaan. Tällä ilmiöllä on oma nimityksensä: Jerusalem-syndrooma.

 

Sanotaan, että kaikilla ihmisillä on oma mielikuvansa tästä kaupungista. Omat mielikuvat voivat koostua uskonnollisista ja poliittisista intohimoista. Jerusalem on joutunut vuosisadasta toiseen, tähän hetkeen asti ,kokemaan  tällaisten hurmahenkien aiheuttamat tuhot itsessään. Jerusalem on tuhottu historian saatossa monia kertoja, mutta se on aina noussut.

Kolmen uskonnon kohtaaminen

"Madaban mosaiikki" on ensimmäinen kartta Jerusalemista. Tämä osa kuuluu suurempaan lattiamosaiikkikokonaisuuteen keisari Justinianuksen ajalta 542.

 Jerusalem, juutalaisten pyhä kaupunki?

Näistä kolmesta uskonnosta juutalaisuus on vanhin. Muut kaksi uskontoa  ovat saaneet siltä monia vaikutteita.  Jerusalem kätkee sisälleen näiden uskontojen pyhinä pidetyt tapahtumat ja tapahtumapaikat.

 
Temppelivuori

Juutalaisille temppelivuori on ehdottomasti tärkein Jerusalemin pyhistä kohteista. Mikä on temppelivuori? Vanhan testamentin kertomusten mukaan Kuningas Daavid osti tämän alueen, jonka nimi oli ensin Salem, jebusiniläisiltä "puimatantereekseen". Tälle paikalle kuningas Daavidin poika Salomo rakensi ensimmäisen temppelin. Temppelin teki pyhäksi sen kaikkein pyhimmässä oleva liitonarkku. Jumala asui täällä ja oli koetavissa täällä. Temppeliä ei enää ole, joten Jumalan läsnäolon kokeminen tapahtuu Länsi- eli Itkumuurilla.

Kuningas Daavidin puimatanner

noin 1000eKr. 

Kuningas Salomon temppeliä rakennetaan noin 900eKr.

Kuningas Herodeksen rakennuttama temppeli valmistui 64jKr. Ennallistettu pienoismallina nykyään Jerusalemissa

Muslimihallinnon rakennuttama Kalliomoskeija ja Al Aqsan moskeija (rakennettu 600-luvulla) juutalaisten temppelin paikalle  Temppelivuorelle

Herodeksen temppelistä on jäänyt jäljelle vain muurin kappale, Länsimuuri, jota kutsutaan myös Itkumuuriksi. Temppein hävittivät roomalaiset 70jKr Jerusalemin hävityksen yhteydessä Kuvan oikeassa laidassa on katos, jonka alla on portaat Temppelivuorelle, minne juutalaisilta on pääsy kielletty

Itkumuuri

Entinen temppelin paikka saa vielä lisämerkitystä sillä, että osa juutalaisista uskoo edelleenkin uuden temppelin nousuun tälle paikalle. Lisänä on uskomus, että silloin Vanhan testamentin lupaama messias saapuu Jerusalemin muurissa (nykyään kiinnimuurattu) olevasta Kultaisesta portista.  Jotkut uskovat kuolleiden ylösnousemuksen tapahtuvan Temppelivuorella ja haluavat siksi hautapaikkansa lähelle sitä.

Jerusalem, kristittyjen pyhä kaupunki

Kristityt alkoivat nimittää  keisari Konstantinuksen aikana  (288-337jKr.) nykyisen Israelin aluetta Pyhäksi maaksi.  Varsinkin Jeesuksen elämään liittyvät paikat koettiin pyhiksi.

DSC04181_edited_edited_edited.png

Lithostrotos  lähellä Via Dolorosaa ja viittaa paikkaan, missä oli tuomarin istuin, siis Pontius Pilatuksen tässä tapauksessa.

Via Dolorosalla

Pyhiinvaeltajat haluavat kantaa ristiä,

kadulla, jota pitkin Jeesus kulki kohti Golgataa. Todellinen Jeesuksen aikainen katu on huomattavasti alempana kuin tämä.Täällä on 9 pysähdyskohtaa 14:sta. Loput viisi ovat Pyhän haudan kirkossa.

Pyhän haudan kirkko

kätkee sisälleen oletetun Golgatan ja Jeesuksen haudan.

Getsemanen puutarha,

missä Jeesus rukoili ennen ristiinnaulitsemista on vielä olemassa öljypuineen. Puut kasvavat erittäin vanhoiksi, joten ehkä nykyiset ovat samaa juuristoa kuin 2000 vuotta sitten. 

Anglikaaninen kirkkokunta ja muutamat muut pienemmät kristilliset kirkkokunnat hoitavat Puutarhahautaa, joka on heidän mielestään oikea Jeesuksen hauta. Paikka on erittäin kaunis  ja tunnelmallinen. Paikalla on kallioon hakattu vanha hauta, mutta asiasta on monia käsityksiä.

bottom of page